COVID-19 ve Artırılmış Gerçeklikte Devlet Uygulamaları

 Kategori: Blog

Endüstri 4.0 teknolojilerinden artırılmış gerçeklik (AR), sağlık, eğitim, sanat, oyun gibi bir çok alanda aktif kullanıma sahip olmaya başladı. Devletlerin hizmet alanında bu teknolojiyi sisteme entegre edecek araştırma-geliştirme projeleri ise hızla devam ediyor. Şu anda globalde yaygın olarak sohbet botları görülse de devlet verileriyle desteklenen yeni nesil dijital kamu hizmetleri, müşteri hizmetleri girişimlerini geliştirmeye ve genişletmeye yardımcı olacak bir çok uygulamaya yakın gelecekte şahit olacağız. Bu uygulamalar, kamu hizmetlerini daha açık, duyarlı, bilgilendirici ve erişilebilir hale dönüştürerek kamuyla olan iletişimimizi güçlendirecek.

İsveç’te yapılan bir doktora tezinden yola çıkılarak yürütülen Estonya’daki AR-GE çalışmalarında suçları önlemede kullanılacak yapay zeka, alandaki eş zamanlı yürütülen güvenlik hizmetlerinden biri olarak örnek gösterilebilir. Proje arayüz entegrasyonunda artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılma ihtimalinin olması, Azınlık Raporu filminin unutulmaz sahnelerini akla getirerek bilim kurgu gerçekliğinin bugünden çok uzak olmadığına işaret ediyor.

Deloitte araştırma ve danışmanlık şirketinin 2013 yılında yayınladığı “Artırılmış Devlet: Artırılmış Gerçeklik Aracılığıyla Devlet Hizmetlerinin Dönüştürülmesi” raporunda havaalanında güvenlik, afet yönetimi, eğitim gibi alanlara dair oluşturulan bir çok artırılmış gerçeklik kullanım senaryosuyla karşılaşmıştık. Bu senaryoların güvenlik bölümünde, bir ulaşım güvenlik görevlisinin takmış olduğu AR gözlüğünde çalışan uygulamayla, yolcuların her birine benzersiz bir numara verilmekte, bu numara daha sonra yolcu biletlerindeki QR kodlarıyla eşleştirilerek yolcunun tüm bilgilerine erişilmekteydi. Bu sayede yolcu havaalanına girdiği andan itibaren adım, hız ve kinematik hareketleri inceleme altına alınarak toplum güvenliği sağlanmış oluyordu. Diğer bir senaryoda ise bir fırtınayla ilişkilendirilen acil afet yönetimi uygulaması görmekteydik. Bu uygulamada, 12 saatte büyüyen bir fırtına senaryosunda AR gözlüğü ile Federal Afet ve Acil Yönetim Ajansı tarafından geliştirilen bir aplikasyonu kullanan afetzede, acil durumlarda sığınılacak bölgeleri, afetin şiddetini, hasarı ve izleyeceği yolu görüntülüyor; ailenin korunması konusunda ise direktifler alıyordu.

Geçtiğimiz günlerde Vuzix üreticisi kendi blog sitesinde yaptığı bir açıklamada, Covid-19 virüsünün kontrol altına alınması konusunda Librestream ortaklığıyla hayata geçirdiği toplum sağlığı projesinden bahsetti. Kızılötesi termografi kamera görüntülerinin AR gözlüğü üzerinde görüntülenmesini sağlayan firmanın AR-GE çalışmaları devam ediyor. Korona virüsünün en yaygın görüldüğü ülkelerden biri olarak Türkiye’de de toplum sağlığını gözetmede Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin benzer işbirlikleriyle hareket etmesi gereken bu dönemde, ateş semptomunun tespit edilip, hastaların gözlem altına alınması büyük önem arz ediyor. Bu proje özelinde, detaylı bir PEST analizi ile geliştirilmesi ve teknik AR-GE çalışmalarına hız verilmesiyle projeyi eş zamanlı yürütme fırsatı kaçırılmamalı, akıllı şehir çatısında AR, yapay zeka, 5G, sibergüvenlik uygulamaları yakın takibe alınmalıdır.

Önerilern Yazılar
Bizimle İletişime Geçin

Okunmuyor mu? Yazıyı değiştir. captcha txt
tr_TRTurkish
en_GBEnglish tr_TRTurkish