Sanal Gerçeklik ile İş Güvenliği Eğitimlerinde Farklı Sektör Uygulamaları

Sanal gerçeklik tabanlı iş güvenliği eğitimleri, iş kazalarını ve iş kazalarından kaynaklı ölümleri en aza indirgemekte ve endüstriyel, imalat ve inşaat alanlarını daha güvenli hale getirmektedir.

İnşaat, montaj, imalat, madencilik, derin deniz keşfi- herhangi bir endüstriyi ele alan iş alanında işçilerin güvenliği her zaman en önemli konudur. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her gün ortalama 5 bin yılda ise 2 milyon işçi ölüyor ve 160 milyon işçi meslek hastalığına yakalanıyor.

İşçinin ve ailelerinin maruz kaldığı duygusal travmaya ve sosyal maliyetlere ek olarak, işyeri yaralanmaları işveren bütçelerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Dünya genelinde İşverenlerin, işçilerin tazminat masrafları için haftada yaklaşık 1 milyar dolar ödedikleri tahmin edilmektedir.

Rakamlara bakıldığında, tehlikeli işlerde çalışanların sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için farklı ihtiyaçlar doğmaktadır. Her çalışanın güvenli ve sağlam bir iş yeri hakkı vardır. VR / AR / MR’ın sağladığı deneyim olanakları bize iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri için benzersiz güçlü imkanlar sağlıyor. Birçok büyük oyuncu, kazaları en aza indirmek için eğitimde Sanal Gerçeklik teknolojisine yatırım yapıyor.

İşte farklı sektörlerden birkaç vaka:

Yüksekte Çalışma’da VR- “Düşüş” Odaklı Güvenlik Önlemleri

 İnşaat alanında, düşme ile ölüm en yaygın vakadır. Güvenlik, inşaatlarda önüne geçilememiş bir problemdir. Şantiyenin sürükleyici bir VR simülasyonu, işçilerin nasıl ve nerede tedbirli olunması gerektiğini gösterir.

 

Buradaki VR uygulaması, tüm inşaat sahasının bütünlüğünü kavramak, güvenli olmayan bölgeyi tespit etmek, alınması gereken güvenlik önlemlerini kavramak için farklı perspektifler sunmak üzere tasarlanmıştır. Tüm VR deneyimi, gelişmiş eğitim metodları ile yerinde kazaları önlemek için tasarlanmıştır.

Madencilikte VR- Matkabı Tanıyın
Gerçek riskler olmadan madencileri eğitmek için Sanal Gerçeklik simülasyonu

 

 

Avustralya’nın UNSW Maden Mühendisliği Okulu, eğitim modüllerine VR’ı dahil etti. Bu eğitimin modülünde uzun bir mayındaki olası ölümcül patlamalardan kaçış gibi senaryoları simüle ediliyor. Öğrencilere, simüle edilmiş arazide tehlikeli bir duruma müdahale etme konusunda pratik yapma fırsatı vererek, eğitimde devrim yarattılar. Öğrenciler, gerçek risklerle karşılaşmadan hata yapma ve öğrenme özgürlüğüne sahip olmuşlardır.

Denizcilikte VR – Acil Durumları Deneyimleyin

Derin deniz sondajı ve keşif şirketleri, işgücü sağlayanları, çalışanlarını deniz dibine götürmenin maliyetine girmeden, güvenli bir şekilde eğitebilirler.

Bir deniz gemisinin makine dairesinde acil durum ateşini gösteren VR senaryosu

 

Savunmada VR (Ordu, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri)

Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve diğer tüm askeri operasyonlar, emniyet ve başarı sağlamak için yoğun planlama, hazırlık ve eğitim gerektirir. Sanal Gerçeklik ile iş güvenliği eğitimi, öğrenciler üzerinde maksimum etkiyi, bilgi emilimini ve öğrenim süresinin kısalmasını sağlar, yüksek riskli eğitimi mümkün ve düşük maliyetli hale getirir.

 

Tehlike potansiyeli olan çalışma ortamına sahip sektörlerde iş güvenliği her zaman ön planda tutulmuştur. Sanal Gerçekliğin sürükleyici gücü, insanları iş güvenliği konusunda eğitmek için yeni bir yaklaşım verir. Madenlerde çalışma, petrol sondajı için deniz tabanına derin dalış, şantiyede çalışan vinçler, nükleer santraller için; sanal gerçeklik ile iş güvenliği eğitimleri her yönüyle son derece yararlı olduğunu kanıtlıyor.

Recommended Posts
Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
en_GBEnglish
tr_TRTurkish en_GBEnglish