Fıtratı Değiştirmek Bizim Elimizde

 In Blog

Her sene 4-10 Mayıs tarihleri arasında, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası düzenlenmektedir. Hafta sebebi ile çeşitli etkinlikler ve organizasyonlar düzenlenirken, tablo ne yazık ki pek de iç açıcı gözükmüyor.

Türkiye’de;

  • Son 5 yılda 1,4 milyon raporlu iş kazası meydana geldi.
  • Her 4 saatte bir işçi,
  • Son 17 yılda en az 22 bin işçi

Dünya’da ise;

  • Her gün 7 bin işçi,
  • Her yıl ise 2,7 milyon işçi, meslek hastalıkları ve iş kazaları sebebi ile hayatını kaybetmektedir.

Ülkemiz işçi ölümlerinde, dünya genelinde 3. ve AB ülkeleri genelinde ise 1. sırada bulunmaktadır.

Verilen eğitimlerin yetersiz olması, çalışma ortamının tehlike arz etmesi ve işçilerin “bana bir şey olmaz” veya işverenin, “işi hızlı bitir” baskısı yüzünden birçok işçi, iş kazası yaşamaktadır.

Sanal Gerçeklik ile İş Güvenliği Eğitimleri

İşçiye verilen fiziki eğitimin, işçinin duygularına da hitap etmesi gerekmektedir. İşçi, yapabileceği potansiyel hataları ve ortamdaki tehlikeli durumları deneyimleyerek ve tehlikeli durumun verdiği fiziki hasarı görerek daha iyi öğrenmektedir.

Sadece yazılı ve teorik bilgiye dayalı olarak verilen eğitimler, çok dikkate alınmamakta ve gereken bilinci işçiye kazandıramamaktadır. Çalışan işçi, iş sırasında karşılaşabileceği olası tehlikeleri ve hangi ortamda nasıl hareket edeceğini teorik eğitimde dikkate alamamaktadır.

Yüzlerce çalışanı olan bir işveren, her işçiye bireysel olarak pratik eğitimi sağlayamamaktadır. Bu tarz eğitimler hem çok zaman harcanması anlamına gelmekte hem de yüksek maliyet gerektirmektedir. Bu yüzden birçok işveren ve yönetici, verilmesi zorunlu ve gerekli eğitimleri basit tutmakta ve güvensiz bir çalışma ortamı yaratmaktadır.

Sanal gerçeklik tabanlı verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, düşük maliyet ve yüksek etkiye sahip olması sebebi ile son zamanlarda gittikçe daha da fazla tercih edilmeye başlanmıştır.

İşçi, sanal gerçeklik gözlüğü aracılığı ile eğitimden maksimum faydayı sağlamaktadır. Çalıştığı ortamda başına gelebilecek bütün tehlikeleri ve çalışma pozisyonlarını deneyimleyerek öğrenmektedir. İşçi, ihmallerden kaynaklı başına gelebilecek iş kazalarını görerek, yaşayacağı sağlık problemlerini görmektedir. Yaptığı işe uygun davranışları göz ardı ettiğinde ve kendini tehlikeye attığında yaşayabileceği bütün sonuçları aynı hissi yaşayarak, sanal gerçeklik ile deneyimlemektedir.

İşveren, çalışanlarına vereceği VR tabanlı iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile hem daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturma şansını elde etmekte hem de düşük bir maliyet ile birçok çalışana kaliteli eğitim verme imkanı yakalamaktadır.

İş kazalarını önlemek ve işçilerimizin sağlıklı bir yaşam sürme şansı hepimizin elinde. Toplum olarak ne kadar duyarlı ve eğitimli olursak, o kadar güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı yaratmış oluruz.

Bol VR’lı ve Güvenli günlere…

Recommended Posts
Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
en_GBEnglish
tr_TRTurkish en_GBEnglish