Makina Başı Çalışma Ortamları

 In Blog

İşe başlangıçta ve çalışma süresi boyunca iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesi zorunluluğu olmasına ve eğitimlerin prosedürlere uygun ve sistematik verilmesine rağmen her ay yayınlanan raporlarda iş kazaları ve sebebiyet verdiği ölüm oranlarının azalmadığını görüyoruz. Araştırmalara göre bu iş kazaları %98 oranla insan hatasından kaynaklanıyor. Bunların %50’si kolaylıkla önlenebilecek, %48’i de özenli çalışmalar sonucu önlenebilecek kazalar.  Önlenemiyor olmasının başında çalışanın riski yeteri kadar önemsemesi geliyor. Çünkü eğer gerçek hayatta bir iş kazası geçirmediyse önemsemesi için hatırlayabileceği bir dram yaşamamıştır.

Sanal gerçeklik ile iş kazası eğitimleri, mavi yakalı çalışanların işe başlama sürecini hızlandırmak ve etkili eğitim almalarını sağlamak için oldukça önemli. Makine başında çalışacak olan fabrika veya atölye çalışanlarının, tehlikelerin farkına varmaları için makinelerin nasıl kullanıldığına dair bir eğitim içeriği ile eğer kurallara uymazlarsa başlarına gelebilecek sonuçları (parmak kopması, kol kesilmesi, yaralanma ve ölüm gibi) tehlikeleri deneyimledikleri eğitim modülleridir.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin sanal gerçeklik tabanlı verilmesi, çalışanların zarar görmeden, çalışma ortamlarındaki olası tehlikelerin sonuçlarını deneyimlemelerine, hissetmelerine ve öğrendikleri bilgileri daha fazla hatırlayarak uygulamalarına fırsat sunarak işçiler için sağlıklı bir çalışma ortamı yaratıyor.

Çalışan, iş güvenliği eğitimlerinden edinmiş olduğu bilgileri kullanarak, sanal gerçeklik senaryosu içerisinde çeşitli seçimler yapmaya yönlendiriliyor ve seçimlerinin sonuçlarını aynı gerçek hayatta olduğu gibi yaşıyor. İşçi, sanal gerçeklik eğitiminin sonunda verdiği tüm doğru ve yanlış kararları da görebilmektedir. Raporlanabilen eğitimler aynı şekilde eğitmen ve yöneticiler için de doğru bir veri ve strateji oluşturmaktadır.

Özellikle fabrikalarda veya atölyelerde, makine başı çalışan işçiler, bir süre sonra rutin işlerinden dolayı otomatikleşmekte veya kendisini tehlikeye atacak hareketleri fark edememektedir. Makinelerin çarklarına uzuvlarını sıkıştıran veya yüksek sesten dolayı iletişim kopukluğu yaşayan işçi, iş kazalarına karşı korunmasız kalmaktadır.

Koruyucu ekipmanlardan olan eldivenlerin, işçiler tarafından önemsenmemesi ve giyilmemesi, iş kazasına davetiye çıkartan bir durumdur. Çarkın arasına eli sıkışan bir işçi, bunun etkisini ve zorluklarını hayatı boyunca yaşamakta ve çalışma hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir. Sanal gerçeklik ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan işçi, başına gelebilecek bütün riskleri ve kazaları önceden deneyimleyeceği için kendini güvende tutmak için gereken talimatları uygulayacaktır.

Sanal gerçeklik ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan personel, sadece kendi sağlığını değil çalıştığı ekip arkadaşlarının da başına gelebilecek tehlikeleri önceden fark edebilir, uyarabilir ve iş kazası yaşanmadan riski sıfıra indirebilir.

Sanal Gerçeklik ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hem daha düşük maliyetli hem de daha kaliteli ve etkili olmasından dolayı yaygınlaşmaktadır.

Recommended Posts
Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
en_GBEnglish
tr_TRTurkish en_GBEnglish