Mobil VR Teknolojilerindeki İnsan Arayüz Aygıtlarında Gelişmeler
VR (Sanal Gerçeklik) Teknolojilerinin Gelişimi
Oculus ve HTC Vive firmasının rekabetinde sanal gerçeklik cihazları hızla gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Endüstriyel cihazlar olarak anabileceğimiz kablo ile bir bilgisayara bağlı, bu bilgisayarın gücünü kullanan Oculus Rift, HTC Vive, Windows Mixed Reality ve benzerleri 2013 yılından beri piyasada farklı alanlarda kullanılıyor.
Bu konuda Oculus firmasının önderliğinde 4. kez girilen sanal gerçeklik çağında gelişmeler bu sefer geçmişte olanları çok hızla geride bırakan ve günümüz hayatına girebilecek potansiyeller taşıyor. Daha sadece 5 yıl geçmiş olmasına rağmen özellikle oyun sektörü ve Steam platformunun da etkisi ile cihazlar tabana yayılmaya başladı bile.
Fakat bugüne kadar VR teknolojilerinin önünde bazı engeller belirdi. Bunların en dikkat çekici olanı, kablolar. Kimse sanal gerçekliğe girdiği zaman her tarafından kablolar sarkmasını ve bir yere kafalarından bağlı olmayı sevmiyor. Bu sorun kablosuz entegre ek ürünler alınarak çözülebilse bile zorlama ve ek maliyetler getiriyor. Tabii bir de iyi bir VR deneyimi için gerekli olan son derece güçlü ve pahalı bilgisayarlar bu teknolojilerin tabana yayılmasını engelliyordu.
Fakat artık hızla çağ içinde ayrı bir çağa giriliyor. Mobil olarak kullanılabilen taşınabilir VR cihazları çağı çoktan başladı.
Mobil VR Cihazları
Samsung ve Oculus firmasının ortaklığında başlayan bir gelişme VR teknolojilerini takip edenleri oldukça sevindirdi. 2015 yılının kasım ayında Gear VR cihazları Samsung tarafından tanıtıldı. Bu cihazlar ile görece güçlü Samsung telefonları ve Oculus teknoljisini içeren gözlükler birleştirilerek iyi bir Mobil VR deneyimi çağı başladı.
Biz de Modern Innova olarak bu gelişmeleri daima yakından takip ettik ve müşterilerimiz için tasarladığımız sanal gerçeklik deneyimlerinde sık sık mobil teknolojileri kullanmaya başladık.
Fakat büyük dönüm noktalarından bir tanesi Oculus firmasının tamamen kendi geliştirdiği Oculus GO cihazları ile başladı diyebiliriz. Artık içerisinde bir telefon olmadan tamamen kendi kendine çalışan oldukça güçlü ve gelişmiş VR cihazlarına sektör kavuşmuş oldu.
Oculus GO ile birlikte gelen kontrol kumandası aslında Gear VR cihazlarından beri kullanılan kumandanın biraz yenilenmiş hali. Bu insan arayüz aygıtı ile kullanıcılar sanal gerçeklik içerisinde bir ellerini tamamen gerçek bir ele yakın şekilde kullanabilme, bir şeyleri seçme, veya başka bir obje olarak kullanma deneyimi yaşamaya başladılar. Tasarladığımız uygulamalarda bu teknolojinin faydalarını belli başlı sınırları olmasına rağmen görmeye başlamıştık.
Fakat gerçek bir VR deneyimi için her iki elimize de ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. İşte bu noktada Oculus GO eksikliğini hissettiriyordu. Oysa endüstriyel VR cihazlarında çoktan her iki eli kullanma imkanı veren cihazlar piyasayı domine ediyordu.
Evet, Oculus Rift ve HTC Vive gibi cihazların hem alan gezme hem de her iki eli kullanmaya imkan veren teknolojileri oldukça etkileyici, ama yazının başında da belirttiğim gibi kimse kabloları istemiyor. Üstelik HTC Vive bir de alanda tripod veya duvarlara sensörleri asılmasını ve bir sürü kurulum derdini beraberinden getiriyordu.
İşte 2019 yılının mayıs ayı bu konuda çok büyük gelişmelere gebe oldu. Oculus firmasının en yeni ürünü Oculus Quest piyasaya tabiri caizse fırtına gibi çıktı. Tabii bunu HTC tarafında Vive Focus ve Vive Focus Plus takip etti. Artık bu yeni nesil mobil VR cihazlar ile kullanıcılar her iki ellerini sanal gerçeklikte kullanabiliyorlar. Üstelik bu cihazlar 6 DOF olarak adlandırılan her aksta alan takibi ve el takibi yaparak kullanıcıları kablolardan ve sınırlardan tamamen koparıyor. Eskiden ayaklı sensörler ile yapılan alan takibi artık tamamen cihazların üzerinde buluan optik sensörler ile yapılabiliyor.
Oculus Quest ve El Kumandaları
Sadece bir gözlük ve el kumandaları ile hem eğitim hem eğlence alanında son derece gelişmiş çözümler sağlayabilmek bizleri de çok mutlu ediyor.
Ama yeni gelişmeler bunlarla sınırlı değil. 2019 eylül ayında yapılan Oculus Connect 6 toplantısından çıkan yenilikler heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu toplantıda Mark Zuckerberg yaptığı sunumda Oculus Quest için önümüzdeki aylarda gelecek harika gelişmeleri anlattı.
Sanal Gerçekliğin İçine Çeken Gelişmeler
Toplantıda tanıtılan en önemli özellik artık Oculus Quest cihazlarının insan arayüz aygıtları olarak kullanılan kontrolörlerden bağımsız tamamen yeni bir yönteme izin verecek olması. Artık cihazlar ön taraflarında bulunan sensörler ile ellerinizi tarayarak sanal gerçekliğin içinde tamamen kendi ellerinizi kullanmanıza izin verecek. Bunun her yaştan ve kültürden insanın sanal gerçekliğin içinde daha “kendisiymiş” gibi hareket etmesinin önemini anlatmak gerçekten çok güç. Artık el kontrol cihazlarının kullanımına alışmanız gibi bir durum da ortadan kalkacağı için tüm el hareketlerinizi çok daha doğal ve hissederek yapabileceksiniz. Yarattığımız simülasyonlarda bu özellikleri kullanmak için şimdiden heyecanlanıyoruz.
Oculus Connect 6 – Oculus Hand Tracking Tanıtımı
Kullanıcılar artık sanal gerçeklik içerisinde bir objeyi tutmak istedikleri zaman sadece ellerini havada o yere götürüp ellerini yumruk yapmaları yetecek. Veya parmaklarını hareket ettirerek farklı komutlar verebilecek. Tüm bunlar mobil alan tarama ve cihazın kablosuz olarak kullanılabilmesi de eklendiği zaman kullanıcıyı gerçek dünyadan koparıp sanal dünyanın içine entegre edecek gelişmeler.
VR alanında gelişmeler son derece doğru bir yönde devam ediyor. Hayatımıza girecek yeni teknolojiler ve projeler için bizi takipte kalın.