Sinemanın Yeni Jönü; VR

 Kategori: Blog

Senaryonun içinde miyiz? Yoksa senaryoyu biz mi belirliyoruz?

2000’li yıllardan önce sanal gerçekliği konu alan veya VR teknolojisini öngörerek, senaryonun ana konusu haline getiren onlarca film çekildi. Birçoğumuzun gençliğinde veya çocukluğunda iz bırakmış; efsanevi seri Matrix, müthiş bir oyuncu kadrosuna sahip olan Virtuosity veya geçtiğimiz sene beyaz perdede kendini gösteren Ready Player One

Filmlerde tema olarak kullanılan sanal gerçekliğin, artık araç değil amaç olma vakti gelmişti. Beklendiği gibi hayatımıza her gün daha da soktuğumuz bu güzide teknoloji, artık sinema salonlarında, izleyenleri sanal gerçekliğe ortak edecek konuma geldi. Özel olarak kurgulanan ve tasarlanan filmler, sinema salonlarında veya aracı arayüzler sayesinde kullanıcılara sunulmuş durumdadır. Gittikleri sinema salonunda filmi, gözlük aracılığı ile izleyen kullanıcılar, bambaşka bir deneyim yaşamaktadırlar.

Tribeca Film Festivali’nde Sanal Gerçeklik Kategorisi

2002 yılında Robert De Niro, Jane Rosentha ve Craig Hatkoff tarafından hayata geçirilen Tribeca Film Festivali’nde bu yıl Sanal Arcade ve Cinema360 kategorileri de yarışmacılar için açıldı.

Yarışmacılar, Sanal Arcade kategorisinde VR tabanlı kurguladıkları filmleri ile yarışacaklar. Sanal Arcade kategorisinde bu sene toplan 22 sanal gerçeklik tabanlı film yarışacak.

Cinema360

Bu sene festivalde ilk kez açılan bir diğer kategori ise 360 derece tasarlanan filmlerin yarıştığı Cinema360 olacak. Toplamda 15 filmin yarışacağı bu kategoride, festivale katılan izleyiciler, bilet satın aldıkları filmi 360 derece izleyebilecekler.

Gelecekte Ne Var?

Sinema salonlarına amaç olarak daha yeni yeni girmeye başlayan sanal gerçeklik, kullanıcılara yeni izleme alışkanlıkları kazandırabilir. Geçtiğimiz sene Black Mirror’un özel bir platform üzerinden sunduğu Bandersnatch filmi, kullanıcılara senaryoya müdahale imkanı sunuyordu. İlerleyen zamanlarda da senaryoya müdahale ve filmdeki karakterlerin kendileri arasındaki etkileşimlerine, sanal gerçeklik gözlükleri ve sensörler aracılığı ile karar verme özelliği kullanılabilir.

 

 

 

Önerilern Yazılar
Bizimle İletişime Geçin

Okunmuyor mu? Yazıyı değiştir. captcha txt
tr_TRTurkish
en_GBEnglish tr_TRTurkish