2020 Öğrenim Trendlerinde VR/AR
Geçtiğimiz günlerde TIER1 Performance araştırma şirketinin global düzeyde yürüttüğü anket sonucunda 2020 öğrenme trendleri raporu yayınlandı. Raporda, yeni dünya düzeninin öğrenim üzerindeki köklü değişiminin yansıması, bu süreç içerisinde bulunan eğitmen, öğrenim tasarımcıları, eğitim satış uzmanları, danışman ve yöneticilerin stratejileri, faaliyetleri ve görüşleri alınarak değerlendirildi. Yeni nesil öğrenim uzman ve yöneticileri, teknoloji tabanlı öğrenim yöntemlerini eğitim uygulamalarında kullanımıyla, geçiş döneminin cesur liderleri olarak alanlarında yeni endüstri devrimine öncülük ediyor. Yeni nesil eğitimcilerin öğrenime farklı bakış açılarıyla yaklaştığını gösteren “2020 yılı için hangi öğrenim trendi ya da eğitim transfer metodu sizi heyecanlandırıyor?” sorusuna karşılık, mikro öğrenim, oyun-oyunlaştırma, LX (Learning Experience) tasarımı, VR/AR, makine öğrenimi gibi cevaplar geleneksel metodolojilerin zamanla hayatımızda daha az yer kaplayacağını işaret ediyor.
131 kişinin katıldığı küçük çaplı ankette, teknoloji adaptasyonu daha önceki yıllarda geç sağlanırken, konu uzmanları ve yöneticilerin senkronizasyonu yakalamak üzere takip ve çalışma içerisinde olduğu ortaya çıkıyor. Bu yıl henüz deneyim tabanlı yöntemler geleneksel metodolojilerin arkasından gelse de uzaktan öğrenimle yüz yüze öğrenim arasındaki çekişme heyecan verici gözüküyor.
Etkileşimli eğitim yöntemlerine baktığımızda oyun-oyunlaştırma ve VR/AR uygulamaları arasında yaklaşık %25 oranında bir değişim söz konusu. XR donanımlarının henüz erişilebilir fiyatlarda olmayışı ve bu teknolojinin eğitimde kullanımının ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin sorgulanışı; teknoloji hakkındaki akademik çalışmaların eğitim ve geliştirme uzmanlarına ulaşmadığı gerçeğini göz önüne seriyor. Raporda şu görüşe yer verilmiş: “Bu teknolojilerin üretilmesi pahalı ve ölçeklendirilmesi zor ancak tutumlar üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Bu nedenle faydaları büyük olabilir. Neden? Çünkü deneyimlerimiz düşüncemizi etkiliyor. Düşüncemiz davranışımızı ve davranışlarımız da sonuçlarımızı ve çalıştığımız organizasyonların sonuçlarını etkiliyor. Standart bir ILT veya e-öğrenim kursu üretmek daha ucuz ancak uzun vadede daha pahalı olabilir, çünkü davranış değişikliği sağlamaz.” Bu yorumla birlikte geniş çaplı bir araştırmayla VR/AR üzerindeki düşüncelerin ne kadarı bu yorumla örtüşüyor sorgulanması gerekir. Buradan hareketle deneyimin tasarlanması kadar ölçme ve değerlendirme sürecine de dikkat vermemiz yüksek önem arz ediyor.