İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri En Etkili Nasıl Transfer Edilir?

 Kategori: Blog

İnsan kaynakları eğitim ve geliştirme departmanları, söz konusu eğitim transferi olduğunda şirketin ayrılan bütçesinin son kuruşuna kadar eğitim hedefine ulaşmak için sınırları zorluyor. Eğitim transferinde geleneksel metodolojileri tercih etmek özellikle teknik işlerle görevli personelde yetersiz kalabiliyor, öğrenileni işe aktarmada başarı oranı düşüyor. Bu anlamda doğru eğitim yöntemini seçmek için İK uzmanlarına önemli bir rol düşüyor.

Pratiğe dayalı uygulamalarda elektronik performans destek sistemlerine (EPDS) başvuru artmakta. Günümüzde aktif olarak kullanılmaya başlayan sanal gerçeklik teknolojisi, teoriyi pratiğe çevirmekte tercih edilen bir metodoloji haline geldi. İstatistikler yakın gelecekte daha fazla uzaktan öğrenimde tercih edileceğini gösteriyor. Sanal gerçeklikle tam da İK literatüründe geçen “performans fırsatı” elde edilmiş oluyor; bir eğitimden öğrenilen becerileri kullanma fırsatı, hem iş hem de motivasyonunu etkiliyor. Yönetim profesörü Raymond A. Noe’ya göre “Eğitim içeriğini iş üzerinde uygulama fırsatı verilen eğitilenler, az fırsat verilen eğitilenlere göre daha çok beceri kazanmaktadırlar”. Dolayısıyla pratik yapan katılımcıların hata yapma oranı, sanal gerçeklik ortamında simüle edilmeyen durum, olay veya teçhizat kullanımına dair bir senaryoda çok daha düşük olmaktadır. Sanal gerçeklik kullanımının avantajları yalnızca simüle edilerek öğrenilen işte hata yapma oranını azaltmakla kalmıyor; Bireyin öğrenme hızını kendi belirlemesi, etkileşim, anında geribildirim, mahremiyet gibi öğrenimde önemli unsurları destekliyor.

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği sanal gerçeklik eğitimlerinde ilk akla gelen şirket olan Modern İnnova, eğitim içeriğini sanal gerçeklik simülasyonunda T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, EK-1 Eğitim Konuları Tablosu’na göre hazırlamış, konusunda standartizasyon çalışmalarını profesyonelce yürütmeye devam etmektedir.

6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür. İşverenin genel yükümlülükleri, Kanunun özellikle 4’üncü maddesinde düzenlenmiş olup 6331 sayılı Kanun; 30.12.2012 tarihinden itibaren bütün işverenlere aşağıda özetlenen yükümlülükleri getirmiştir:
Çalışanların bilgilendirilmesi,
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi.

Bu zorunlu eğitimin yerine getirilmesinde size modüler eğitim içeriğiyle kendi eğitim tasarımınızı yapmanıza olanak tanıyan Türkiye’nin uzman sanal gerçeklik eğitim içerikçisi Modern İnnova, 360 derece eğitim ve geliştirme süreçlerinize destek olarak çalışanlarınızın iş performansını arttırmanıza yardımcı olur.

Önerilern Yazılar
Bizimle İletişime Geçin

Okunmuyor mu? Yazıyı değiştir. captcha txt
tr_TRTurkish
en_GBEnglish tr_TRTurkish